Hans en Grietje en de Snoepjesheks

Engelbert Humperdinck

Stichting TOP Theaterproducties heeft een kleine opera ontwikkeld om jonge kinderen in contact te brengen met klassieke muziek. Dit is op vraag van Stichting Collage. We reizen langs diverse basisscholen in en om Almere.

Vier zangers/acteurs, een verteller, een pianist en slagwerker vertellen en spelen het verhaal van Hans en Grietje. Zij gaan spelen in het bos maar raken verdwaald. Het Zandmannetje brengt ze in slaap. Als ze de volgende morgen wakker worden vinden ze een huisje gemaakt van snoep. Grietje houdt meer van appels maar Hans is gek op snoep en kan de verleiding niet weerstaan om van het huisje te snoepen.  En dan verschijn de snoepjes heks…….!

Dit wordt op speelse wijze gebracht door middel van korte voorbeeldjes uit de Opera Hänsl und Gretl van de Duitse componist Engelbert Humperdinck. Gezongen worden bijvoorbeeld ‘Broertje, kom eens hier bij mij’, ‘Ik ben de kleine Zandman’, ‘s’Avonds als we slapen gaan’, ‘Hop, hop, hop, Galop, lop, lop’.

De kinderen worden op speelse wijze uitgenodigd om mee te doen in het spel van de acteurs. De docenten ontvangen een lesbrief om de voorstelling voor en na te spreken met de leerlingen. De kinderen kunnen kleurplaten van snoepjes kleuren die worden gebruikt om het huisje te versieren.

Dick Schaar heeft het script en vertaling speciaal voor dit format gemaakt. Het programma duurs zo’n 25-25 minuten.

De cast van de voorstelling is een mix van goede amateurs en (Semi)professionals.

Heks: Elnara Meurmans of Madelon Beute; Hans: Fransje Christaanse of Madelon Beute; Grietje: Alexa Lustig of Mignon Primus; Zandmannetje: Henriette van de Voort of Alexa Lustig; Verteller: Hendrina van de Pangaart of Arjon Vonk;

Piano: Kees van Zantwijk; Slagwerk: Jorge Verkroost.

Kostuums: Nusch Frijer en Sanny van den Ijssel; techniek: Jay van de Welle.