Flevo-land van de toekomst Deel 1

hr

Lelystad op vrijdag 29 oktober 2021 in Theater Agora

Emmeloord op zaterdag 30 oktober 2021 in Theater ’t Voorhuys

Dronten op zondag 31 oktober 2021 Theater De Meerpaal

‘FLEVO-LAND VAN DE TOEKOMST’ is een sprankelende muziektheaterproductie over het prille ontstaan van Flevoland. De show wordt in samenwerking met diverse ensembles uit de provincie gerealiseerd.

De geschiedenis van Flevoland als creatie uit de Zuiderzee is bijzonder en tegelijkertijd ook typisch voor Nederland. Het verhaal wordt gebracht als een grote talenten show ‘Het talent van Nederland’. Met live orkest presenteren diverse plannenmakers elk op hun eigen wijze plannen voor inpoldering van de Zuiderzee.

Een kibbelende dames Jury o.l.v. Cornelis Lely hebben de nodige problemen met de soms dubieuze plannen van de kandidaten. Vissers verstoren de show om te protesteren omdat ze hun nering kwijtraken en ook het volk beroert zich omdat er een wereldoorlog dreigt en de kinderen te weinig te eten hebben.

Wat was belangrijker: Waterveiligheid, landbouwgrond of de visserij? Kortom een voorstelling met zang, drama, humor, muziek en dans.

Het muzikale spectrum is een mix van klassieke en lichte muziek. Het theaterorkest (onderdeel AJSO) staat onder leiding van Hans Welle en de spelregie en hoofdrol is in handen van Hugo Haenen.

Flevo-land van de toekomst

‘Chapeau’, ‘Bijzonder’, ‘Ik heb genoten’, ‘Petje af’, ‘Geweldige voorstelling’

De Première is zeer goed ontvangen. Een voorstelling die je niet mag missen!

Bestel nu kaarten voor

Flevo- Land van de Toekomst’

Je kunt de voorstelling nog zien in;

Lelystad op vrijdag 29 oktober 2021, Agora Theater

(kaarten kunt u reserveren via de website van Theater Agora)

Emmeloord op zaterdag 30 oktober 2021, Theater ’T Voorhuys

(kaarten kunt u reserveren via de website van ’t Voorhuys)

Dronten op zondag 31 oktober, Theater De Meerpaal

(kaarten kunt u reserveren via de website van de Meerpaal)

Flevo- Land van de Toekomst’ : In deze sprankelde nieuwe show over het prille ontstaan van onze provincie. Deze eigen Flevolandse productie wordt in samenwerking met diverse ensembles uit Flevoland gerealiseerd. Met live orkest. Lees verder op de betreffende pagina.

KOMT DAT ZIEN!

Meer informatie of op de hoogte blijven van kaartverkoop, audities en workshops? Stuur een mail aan administratie@topalmere.nl

Flevoland

Het ontstaan van de provincie Flevoland heeft een aardige geschiedenis die lang terug gaat in de jaartelling. Wat de mensen ervan bekend is, is dat Cornelis Lely, alom bekend, het plan heeft gemaakt en ontworpen. Maar er zijn veel meer plannen bedacht voor dat Lely met zijn plan kwam. En over deze plannenmakers gaat dit eerste deel uit de trilogie van ‘Flevo- Land van de Toekomst’.

De eerste man die vond dat de Zuiderzee heel gevaarlijk was en voor veel menselijk en dierlijk leed zorgde was Hendric Stevin. In 1667 kwam hij met een plan voor een inpoldering maar er was in die tijd nog geen techniek voorhanden om dit plan te verwezelijken. Het duurde dan ook maar liefst twee eeuwen voordat er nieuwe plannen gemaakt werden.

Een van de eersten waren de Heren J. Kloppenburg en P. Faddegon, een Zeepfabrikan uit Amsterdamt en een werktuigbouwkundige. Zij hadden echter geen rekening gehouden met de afwatering van de revier de IJsel.

Er was echter ook internationale belangstelling in de figuur van de, in Brussel geboren Belg J. Wenmaekers, een exentrieke man die zichzelf meer een uitvinder vond en met een warrig plan komt. De volgende kandidaat is de Heer B.P.G. van Diggelen, een visionair die al eerder een plan had gemaakt voor de verbetering van de vaarroute door het Zwolsche Diep. Zijn plan was echter nogal duur!

De laatste kandidaat, althans in onze show, is de Heer W.F. Leemans een hoofdinspecteur- Generaal bij Rijkswaterstaat die met een, tot dan toe, beste plan komt.

Ook Age Buma, de voorzitter van de Zuiderzeevereniging en presentator van de show komt later nog met een plan en na hem nog een aantal anderen. Cornelis Lely heeft eigenlijk van al deze plannen een compilatie gemaakt, Plan Lely, en heeft uiteindelijk de opdracht gekregen om zijn ‘plan’ uit te voeren.

Land van de toekomst

In samenwerking met 

Zanggroep Akkoord uit Dronten.

Dansafdeling De Kubus uit Lelystad.

Poldertranen en Kinderkoor Grandi Piccoli uit Almere.

Rolbezetting:

Age Buma: Hugo Haenen, Cornelis Lely: Arjon Vonk, Vrouwe Hollandia: Hendrina van den Pangaart, Nehelennia: Felia Zuylen, Aagje: Madelon Beute, Jacob Kloppenburg: Erik Kunst, Pieter Faddegon: Stan van de Wiel, Jerome Wenmaekers: Gerrit de Hoop, Benjamin Pieter Gesienus van Diggelen: Harmen Otto Smedes, Wilhelmus Francois Leemans: Menno Gaijkema.

Twee Vissersvrouwen: Ramyra Kanders en Clau Wilt.

Creatieve team:

Script: Bart Mijnster

Regie: Hugo Haenen

Dirigent: Hans Welle

Repetitor: Rosite van der Woude

Productie: Dick Schaar en  Sabine Bulder

Kleding: Nusch Freijer; Carmen Jansen-Barel; Sanny van den IJsel; Historische Kostuums : Firma van Staten Alkmaar

Techniek: Niels Gudde en Kunstlinie Almere.

In de Theaters

Deel 1 is te zien in de theaters van:
 Kunstlinie Almere op 15 Oktober 2021 , Theater Agora in Lelystad op 29 Oktober 2021, Theater T’Voorhuys in Emmeloord op 30 Oktober 2021 en in De Meerpaal in Dronten op  31 Oktober 2021.