Aan de oevers van ’t IJ

hr

De eerste productie van stichting Top-Almere was ‘Aan de Oevers van ’t IJ’.

Het was een muzikale voorstelling welke zich afspeelt in een zeer moeilijke tijd. Een crisis tijd, rond de jaren twintig, waarin de mensen eigenlijk alleen elkaar hadden. Er was geen werk, geen geld, en….zo leek het…weinig toekomst. Deze voorstelling vertelde het verhaal van mensen uit de Amsterdamse Jordaan die met een lach en een traan en met de nodige spiritualiën elkaar proberen door deze moeilijke periode heen te helpen. Plezier was nodig om te overleven. Dat dit niet zonder slag of stoot ging moge duidelijk zijn.

De voorstelling is verschillende keren gespeeld in woon-zorgcentra. Een enthousiaste groep toppers heeft het publiek een lach en een traan en daarmee een heerlijke middag gebracht.

Hoe het begon

11 september 2014 is stichting TOP-Almere opgericht. Voor initiatiefnemer Dick Schaar stond één ding voorop  de stichting moest als doel hebben theater naar mensen toe  brengen die daar niet (meer) toe in staat zijn. Daar is met deze voorstelling direct werk van gemaakt.

In oktober en november 2014 is ‘Aan de Oevers van ’t IJ’ diverse malen met groot succes gespeeld in woon-zorgcentra in Almere, Hilversum en Amsterdam. De voorstelling werd in duur aangepast tot 2x 35 minuten met een pauze er tussen. Dit met oog op de spanningsboog van ouderen.  Het muzikale verhaal werd desondanks zoveel mogelijk intact gehouden.  Ook is de voorstelling nog twee maal als complete middagvoorstelling gespeeld in Theater de Kluit te Zeewolde . De begeleiding geschiedde met een muziekband.

Dankzij een geweldige cast werd de voorstelling met groot enthousiasme ontvangen en bleek deze format een succes. Een vervolg kon niet uitblijven. In februari 2015 werden de voorbereidingen gestart voor de musical My Fair Lady.