Boer zoekt land

‘BOER ZOEKT LAND’ is de Tweede editie van onze drieluik ‘FLEVO-LAND VAN DE TOEKOMST’. Het eerste deel ‘Het Talent van Nederland’ ging over de diverse plannen die er vanaf de 17e eeuw zijn gemaakt om de Zuiderzee in te dammen en de verschillende belangen die daarbij een rol speelden.

Dit tweede deel ‘Boer Zoekt Land’ speelt zich af tijdens de ontginning en verkaveling tijdens en vlak na WOII. Het is een een muzikaal theaterverhaal over hoop, dromen, liefde en spanning. We bevinden ons in een van de vele barakken die waren gebouwd om de landarbeiders, die hielpen bij de ontginning van de polder, samen met hun gezinnen te huisvesten. We volgen de verwikkelingen van een aantal karakters uit het verhaal. In onzekere tijden met elkaar en tegenoverekaar, allen opzoek naar een betere toekomst. Regie is in handen van Hugo Haenen.

Het verhaal wordt muzikaal begeleid door een geweldig professioneel 9-koppig orkest o.l.v. Rosite van der Woude. De muziek bestaat uit een verscheidenheid van nummers uit het populaire- en volks- en musicalgenre.

De Trilogie ‘Flevo-Land van de Toekomst’ is een echte eigen Flevolandse productie en wordt gerealiseerd in samenwerking met diverse ensembles uit verschillende gemeenten van Flevoland.

BOER ZOEKT LAND wordt gerealiseerd door zo’n 100 acteurs, zangers, dansers: TOP solisten uit Almere, Lelystad en omgeving; Koor Cantabilé uit Tollebeek; Koor Alliance uit Swifterbant en Kubus dansgezelschap uit Lelystad.

BOER ZOEKT LAND heeft in heel Flevoland gespeelt:

23/9/’22 ’t Voorhuys Emmeloord; 30/9/’22 De Meerpaal Dronten; 4/10/’22 Agora Theater Lelystad; 23/10/’22 De Kunstlinie Almere ,

Eerste bedrijf

Het verhaal speelt zich af midden in de tweede wereldoorlog. We bevinden ons in één van de vele barakken die waren gebouwd om de medewerkers, die hielpen bij de ontginning van de polder, samen met hun gezinnen  te huisvesten. We maken kennis met een aantal vaste karakters uit het verhaal zoals Anna Molenaar die , samen met haar broer Adriaan, hopen op een boerderij. Daar is ook Jan Kramer, een verbitterde visser uit Urk die door de inpoldering zijn nering is kwijt geraakt en zich nu, tegen zijn zin in, moet zien te vestigen op het, door hem zo gehate, nieuw Land. Marga de Vries een Joods meisje die op de vlucht voor de Duitsers en in de NOP ondergedoken is.  En anderen die hoopten op een boerderij. Arnold en Hermien Dijkstra die een boerenbedrijf hadden in Drenthe welke door de Duitse bezetter is afgebrand omdat ze onderduikers in huis hadden. Ook zij hopen in aanmerking te komen voor een nieuwe boerderij. Brechtje Janssen een dochter uit een streng gereformeerd gezin. Tante Truus de steun en toeverlaat van de Barak, en de Ploegbaas, welke de leiding heeft over een aantal Barakken. Deze Akte eindigt met een Duitse inval in de Barakken en er wordt een aantal mensen meegenomen.

Tweede bedrijf

Het tweede bedrijf speelt zich af na de bevrijding en begint met een vergadering van de selectiecommissie welke verantwoordelijk is voor het selecteren van de gezinnen die in aanmerking komen voor een boerderij. Voorzitter is Bram Lindenberg en er zijn twee afgevaardigden t.w. Arie-Pieter Minderhout en Freule Aleida Achterbergh-de Caluwé. De Freule is een schilderachtige rijke dame die zich sterk maakt voor de Vrouwen in de samenleving en daar pal voor staat. Arie-Pieter Minderhout zou later een van de eerste Landdrosten van de polder worden. Ook zien we enkele karakters uit de eerste Akte weer terug, die de bevrijding vieren. Anna wacht op de terugkomst van haar broer, die in Duitsland te werk is gesteld zodat zij, samen met hem de zo begeerde boerderij gaan runnen. De selectiecommissie gaat langs diverse gezinnen om te selecteren en komt zodoende ook lang bij Anna die te horen krijgt dat, als er geen man bij is, ze niet in aanmerking komt. Ook zien we de Urker visser Jan Kramer weer terug die zich op het liefdes pad gaat begeven, wat echter niet zo succesvol blijkt te zijn. Op het slot van de show sluit hij, samen met Anna, een overeenkomst zodat ze beide toch hun zin krijgen.

Creatives en cast

Creatieve team:

Regie: Hugo Haenen ; Dirigent en arrangementen: Rosite van der Woude ; Muzikale leiding: Rosite van der Woude en Jorge Verkroost;

Script en tekst: Bart Mijnster en Terence van der Loo; Kostuum: Nusch Frijer en Sanny van den IJssel ;Productie: Dick Schaar en Sabine Bulder

Cast 

Claudia van der Wilt: Anna Molenaar ; Jan-Willem van der Kort: Jan Kramer; Menno Gaijkema: Adriaan Molenaar en Bram Lindenberg; Stan van de Wiel:  Arnold Dijkstra; Ramyra Kanders/Anne: Hermien Dijkstra-Mollema; Jos Timmerman: Ploegbaas en Rien Peeters; Sanny van de IJssel: Tante Truus ; Monique Schoorl: Marga de Vries en Neeltje; Myrthe Bleeker: Brechtje Janssen; Hendrina van den Pangaart: Freule Aleida en ensemble; Arend van Laar: Arie Pieter Minderhout; Debbie Zittema: Jansje Peeters en ensemble; Fransje Christiaanse:  Berta en ensemble