Flevo-land van de toekomst Deel 1

hrLET OP: NIEUWE DATA!!!!

Zaterdag 27 Maart 2021 om 20.15 in de KAF Almere ; Zaterdag 3 April 2021 om 20.15 in de Meerpaal in Dronten ; Zaterdag 10 April 2021 in de Agora in Lelystad en Vrijdag 23 April 2021 in Theater t’Voorhuys in Emmeloord .

‘FLEVO-LAND VAN DE TOEKOMST’ is een muziektheaterproductie over Flevoland, haar geschiedenis en ontstaan, en wordt in samenwerking met diverse ensembles uit de gehele provincie gerealiseerd. De komende twee jaar wordt het Flevolands verhaal in een trilogie vertelt.
Maart/April 2021 is deel 1 te zien als een grote talenten show ‘Het talent van Nederland’.

In deze show presenteren diverse plannenmakers elk op hun eigenwijze plannen voor inpoldering van de Zuiderzee. Een kibbelende Dames Jury o.l.v. Cornelis Lely hebben de nodige problemen met de soms dubieuze plannen van de kandidaten. Vissers verstoren de show om te protesteren omdat ze hun nering kwijtraken en ook het volk beroert zich omdat er een wereldoorlog dreigt en de kinderen te weinig te eten hebben.

Wat was belangrijker: Waterveiligheid, landbouwgrond of de visserij? Kortom een voorstelling met zang, drama, humor, muziek en dans.

                      Het muzikale spectrum is een mix van klasieke en lichte muziek. Het professionele orkest staat onder leiding van Rosite van der Woude en de spelregie en hoofdrol is in handen van Hugo Haenen.

Flevoland

Het ontstaan van de provincie Flevoland heeft een aardige geschiedenis die lang terug gaat in de jaartelling. Wat de mensen ervan bekend is, is dat Cornelis Lely, alom bekend, het plan heeft gemaakt en ontworpen. Maar er zijn veel meer plannen bedacht voor dat Lely met zijn plan kwam. En over deze plannenmakers gaat dit eerste deel uit de trilogie van ‘Flevo- Land van de Toekomst’.

De eerste man die vond dat de Zuiderzee heel gevaarlijk was en voor veel menselijk en dierlijk leed zorgde was Hendric Stevin. In 1667 kwam hij met een plan voor een inpoldering maar er was in die tijd nog geen techniek voorhanden om dit plan te verwezelijken. Het duurde dan ook maar liefst twee eeuwen voordat er nieuwe plannen gemaakt werden.

Een van de eersten waren de Heren J. Kloppenburg en P. Faddegon, een Zeepfabrikan uit Amsterdamt en een werktuigbouwkundige. Zij hadden echter geen rekening gehouden met de afwatering van de revier de IJsel.

Er was echter ook internationale belangstelling in de figuur van de, in Brussel geboren Belg J. Wenmaekers, een exentrieke man die zichzelf meer een uitvinder vond en met een warrig plan komt. De volgende kandidaat is de Heer B.P.G. van Diggelen, een visionair die al eerder een plan had gemaakt voor de verbetering van de vaarroute door het Zwolsche Diep. Zijn plan was echter nogal duur!

De laatste kandidaat, althans in onze show, is de Heer W.F. Leemans een hoofdinspecteur- Generaal bij Rijkswaterstaat die met een, tot dan toe, beste plan komt.

Ook Age Buma, de voorzitter van de Zuiderzeevereniging en presentator van de show komt later nog met een plan en na hem nog een aantal anderen. Cornelis Lely heeft eigenlijk van al deze plannen een compilatie gemaakt, Plan Lely, en heeft uiteindelijk de opdracht gekregen om zijn ‘plan’ uit te voeren.

Land van de toekomst

Deelnemende Ensemble’s zijn:

Popkoor Unlimited Sound uit Dronten.
Shantikoor De Blauwbaarden uit Biddinghuizen.
Dansafdeling De Kubus uit Lelystad.
Gemengd Koor Poldertranen uit Almere
Theaterschool Almere.

Rolbezetting:

Age Buma: Hugo Haenen, Cornelis Lely: Arjon Vonk, Vrouwe Hollandia: Hendrina van den Pangaart, Nehelennia: Lidwien Groen, Aagje: Nanette  de Ruiter, Jacob Kloppenburg: Erik Kunst, Pieter Faddegon: Stan van de Wiel, Jerome Wenmaekers: Peter Bierings, Benjamin Pieter Gesienus van Diggelen: HarmenOtto Smedes, Wilhelmus Francois Leemans: Roel van Rijnsoever.

Twee Vissersvrouwen: Alexa Lustig en Clau Wilt.

Creatieve team:

Muzikale Leiding: Rosite van der Woude

Regie: Hugo Haenen

Script: Bart Mijnster

Algehele regie en staging: Dick Schaar en choreografie Tango en staging: Sabine Bulder

Kleding: Nusch Freijer; Carmen Jansen-Barel; Sanny van den IJsel; Historische Kostuums : Firma van Staten Alkmaar

Techniek: Niels Gudde en KAF Almere.

In de Theaters

Deel 1 is te zien in de theaters van :
Op 27 Maart 2021 in de KAF Almere, 3 April 2021 in de Meerpaal in Dronten, 10 April 2021 in Agora n Lelystad en 23 April 22021 in Theater  t’Voorhuys Emmeloord.